Branża gastronomiczna w naszym kraju ma wiele obowiązków, których musi dopełnić. Jeden z nich to zadbanie o należytą jakość odprowadzanych ścieków do kanalizacji, a to regulują przepisy prawa. Jeżeli kuchnia danego lokalu używa większą ilość tłuszczu, to wówczas nie można tego typu ścieków wylewać bezpośrednio, a muszą one zostać wcześniej dobrze oczyszczone.
Do tego są wykorzystywane odpowiednie separatory, których montaż będzie w większości lokali konieczny. Jeśli jakaś restauracja czy bar tego typu sprzęt musi zainstalować, to należy to odpowiednio zrobić. Istotne przede wszystkim jest to, aby serwis separatorów miał łatwy dostęp. Firmy oferujące takie usługi posiadają wprawdzie odpowiedni sprzęt, lecz niekiedy trafiają się sytuacje, że nawet on nie pomoże.
W takim przypadku należy w jakiś inny sposób sobie poradzić, ale z tym się też będzie wiązała zupełnie inna czyszczenie separatorów cena za nietypowe usługi. Jeśli więc ktoś nie ma ochoty płacić za dużo, to powinien wykonać wszystko zgodnie z zasadami. Regularne czyszczenie separatorów tłuszcz ma duże znaczenie, gdyż separatory zapychają się dość często.
Jeśli przez dłuższy czas tłuszcz nie będzie z nich odciągnięty, to w pewnej chwili może się zacząć wylewać do rur kanalizacyjnych, a to grozi poważnymi konsekwencjami. Terminy czyszczenia najlepiej uzgodnić z firmą, która będzie świadczyć takie usługi. A uzależnione to będzie od wielkości zbiornika oraz ilości ścieków, które będą do odfiltrowania.